Ohjelma

Mobiilikesäkoulu on osallistujiensa näköinen tapahtuma - ohjelma rakentuu osallistujien lähettämien toimintapisteiden pohjalta. Lähetä oma toimintapisteesi mukaan >>

Alla näet tapahtuman alustavan ohjelmarungon. Aikataulut tarkentuvat kevään 2020 aikana.

Torstai 4.6.2020

10.00-11.00 Ilmoittautuminen, info & majoittuminen

11.00-12.00 Lounas

12.00-12.30 Mobiilikesäkoulu käynnistyy

12.30-17.00 Työskentelyä toimintapisteillä

15.00 Kahvit työskentelyn lomassa

17.00-18.00 Päivällinen

Luvassa myös iltaohjelmaa!

Perjantai 5.6.2020

9.15-9.30 Mobiilikesäkoulun toisen päivän avaus

9.30-11.30 Työskentelyä toimintapisteillä

11.30-12.30 Lounas

12.30-14.00 Työskentelyä toimintapisteillä

14.00-14.15 Mobiilikesäkoulun päätös

14.15-15.00 Mobiilioppimisen verkoston kokous

Toimintapisteet

Toimintapisteiden lista täydentyy kevään 2020 aikana. Ilmoita mukaan oma toimintapisteesi >>

Kätevästi kaunista iPadilla

Hannele Merikoski, Puheterapeutti FM, työnohjaaja, Aivoliitto Kommunikaatiokeskus

Työpajassa näytetään, miten eri iOsin sovelluksia hyödyntämällä saadaan kätevästi tehtyä kuvamateriaalia hyvin erailaisiin tarkoituksiin niin lasten kuin aikuistenkin kanssa. Materiaalin tekemiseen ei tarvita erityisiä piirustustaitoja.

Mikäli lähiyhteisössä (ryhmässä, luokassa) on tarvetta esteettömälle viestinnälle ja kuvatuelle, tämän pajan tavoitteena on innostaa tekemään omaa kuvallista viestimateriaalia. Pajassa esitellyt tekniikat voi mainiosti toimia myös oppilaiden omana oppimisvälineenä esimerkiksi sarjakuvien ja tarinoiden teossa.

Tekijänoikeuksia pakopelin keinoin ja osaamismerkein

Esineitä salaperäisesti ringissä pöydällä: suurennuslasi, kelloja, sormenjälki, vanhoja valokuvia, johtolankoja
Kuva: Clockedin dk, Pixabay

Juha Kallanranta, Kopiosto

Työpajassa ratkotaan tekijänoikeustaitoihin, tiedonhakuun ja tietolähteiden käyttöön liittyviä pulmia pakopelin keinoin. Tekijänoikeuksien jäljillä -tehtäväkokonaisuus on Kopiraittilan uusi, innostava toiminnallinen oppimateriaali yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

Työpajassa pääset testaamaan pakopeliä sekä saat muitakin vinkkejä tekijänoikeustaitojen opettamiseen.

Työpajassa opettajat saavat myös tietoa ja vinkkejä tekijänoikeusosaamisen vahvistamiseen ja osoittamiseen digitaalisilla osaamismerkeillä. Kopiraittilassa toisen asteen opiskelijat ja opettajat voivat suorittaa digitaalisen osaamismerkin, jolla he voivat osoittaa ja tehdä näkyväksi tekijänoikeusosaamisensa.

Miten aktivoit opiskelijoitasi verkossa?

Vesa Silander, Laura Laakkonen ja Jukka Koivisto, Suomen Diakoniaopisto

Opiskelijoiden aktivointi on oppimisen kannalta tärkeää. Keskustelufoorumit tukevat yhteisöllistä oppimista, mutta usein motivaation ylläpitämiseksi aineistossa olisi hyvä olla monipuolisesti erilaisia tehtäviä. H5P-oppimisaktiviteetti tarjoaa käyttöösi 43 erilaista sisältötyyppiä, jotka tukevat oppimista kannustavalla tavalla. Voit esimerkiksi laatia interaktiivisen videon, vastausten perusteella etenevän oppimispolun, persoonallisuustestin, lisätä kuvaan infotauluja tai luoda interaktiivisen 360-ympäristön. Voit myös lisätä diaesitykseesi erilaisia videoita ja tehtäviä, joiden avulla opiskelijat voivat soveltaa oppimaansa käytäntöön.

H5P-työpajassa pääset tutustumaan lukuisiin käytännön esimerkkeihin ja rakentamaan omaa opiskelijaa aktivoivaa tehtävää, jonka voit halutessasi myöhemmin liittää omaan oppimisympäristöösi.

Pajassa tarvitset kannettavan tietokoneen.


Teknologiapystyvyys-työpaja

Mari Kyllönen ja/tai Simo Marttinen

Digitaalisen teknologian hyödyntämistä opetuksen ja oppimisen tukena ohjaavat useat organisaatio- ja yksilötason tekijät. Mistä kenkä puristaa silloin, kun infra on kunnossa, reksi asian takana, laitteita ja softaa saatavilla, tutorit talossa ja OPSikin velvoittaa mutta mitään ei tapahdu?

Teknologian käyttö oppimisen ja opettamisen tukena on viime kädessä opettajan pedagoginen valinta, jota säätelee hänen ymmärryksensä kyseisen teknologian pedagogisesta käytettävyydestä. Tutkimustiedon perusteella tiedetään että käsitykset teknologian pedagogisesta käytettävyydestä ja opettajan omasta teknologisesta osaamisesta ja etenkin digipedagogisesta pystyvyydestä ovat avainasemassa. Mutta mitä on teknologian pedagoginen käytettävyys? Miten sitä voi arvioida? Entä omia taitojaan sen arvioimiseksi? Kuinka ohjata opettaja pohtimaan omaa teknologiapystyvyyttään?

AVI-standi

Simo Marttinen ja/tai Mari Kyllönen

Mahdollisuus tutustua Aluehallintoviraston opetustoimen toimintaan, koulutustarjontaan sekä virkamiehiin. Samalla voidaan verkostoitua ja suunnitella mahdollisia yhteistyöprojekteja.

Minustako bottikuiskaaja?

Bottikuiskaaja Kari A Hintikka / Otavia

Pajassa opastetaan oman chattibotin tekemisessä alkuun Landbot-työkalulla.

Osaamisen näkyväksi tekeminen

Osaaminen näkyväksi Bulb-portfolion avulla

Ilona IT Oy

Bulb-portfoliojärjestelmän avulla niin opettajat kuin opiskelijat voivat luoda kokoelmia omista ideoistaan ja materiaaleistaan, sekä jakaa niitä haluamallaan tavalla. Porfolioita hyödyntäen opettajat voivat helposti luoda omista materiaaleistaan oppimistehtäviä (template) opiskelijoilleen ja opiskelijat voivat jatkaa niiden työstämistä. Opiskelijoiden portfoliot opettaja näkee yhdestä näkymästä, samalla tavalla opiskelijat näkevät toistensa toteutukset.

Portfolioiden avulla voit seurata osaamisen kehittymistä ajan kanssa.

Bulb-portfolio on uusi, nykyaikainen, moderni ja mobiili, jopa kaunis tapa kertoa osaamisestaan ja sinusta itsestäsi.

Työpajassa näet ja koet, luot itsekin!

Emill - oppimisen ja osaamisen jakamisen ympäristö

Ilona IT Oy

Emill on uusi alusta, jonka avulla voit omaksua uusia taitoja omaa työtäsi tekemällä. Kysyä neuvoa, kun tarvitset apua. Auttaa kollegaa omalla osaamisellasi. Emill luo yhteisöstäsi vuorovaikutteisen oppimisen ympäristön.

Emill on ladattavissa iOS ja Android -laitteille. Sen maksuton versio sisältää kaikki avoimet materiaalit. Emill torin avulla voimme jakaa muita avoimia tai maksullisia aineistoja. Näistä kaikista voit koota sinulle tärkeät omiin kokoelmiisi.

Emill yhteisöversio tarjoaa organisaatiolle oman alustan, jossa voidaan hyödyntää avoimia materiaaleja ja luoda uusia omia. Yhteisäversiossa keskiössä ovat organisaation omat osaajat - tutorit, it-henkilöstö, opiskelijat ja ulkopuoliset tukiorganisaatiot.

Koulutatko itse? Toimitko freelancerina? Kehitättekö omaa palvelua? Myytkö tuotteita ja palveluja oppilaitoksille? Emill voi olla uusi alustasi - haluamme auttaa teitä menestymään.

Tule Mobiilikesäkouluun näkemään, kokemaan ja pohtimaan!

Virtuaalitodellisuus

Virtuaaliretkeilyä VR-pahvilasein

Matleena Laakso, digipedagoginen asiantuntija ja kouluttaja, https://www.matleenalaakso.fi/

Työpajan aluksi käydään opastetulla virtuaalisella luokkaretkellä. Mukaan pääsee omalla tabletilla tai kännykkällä, jolloin voi käyttää myös pahvisia virtuaalilaseja. Retken jälkeen pääset tekemään oman virtuaaliretken. Voit käyttää joko omia 360-kuvia tai sovelluksista valmiiksi löytyviä kuvia. Työkaluina voi käyttää oman valinnan mukaan Googlen työkaluja tai ThingLinkiä. Molemmista löytyy opettajille maksuton versio.




ClassVR-ratkaisu tuo VR:n opetukseen helposti ja turvallisesti

Kuva: Niina Kesämaa, Mobiilikesäkoulu 2019

Ilona IT Oy

ClassVR-ratkaisu on ensimmäinen luokkakäyttöön suunniteltu paketti, jonka avulla voit tuoda helposti VR/AR-materiaaleja opetuksesi tueksi.

Järjestelmän opettajalle tarkoitettu webpalvelu sisältää valtavasti valmiita 360-kuvia ja videoita. Niistä koostamalla saa hyviä virikkeitä ja sisältö opetukseen. Koostamasi lista materiaaleista lähetetään yhdellä klikkauksella VR-laseille.

Kun innostut ja saat 360-kameran käyttöösi, voit luoda omia kuvia ja videoita, laittaa oppilaat luoviksi tuottajiksi. Hyödynnä ThingLink-materiaalejasi ja laajenna harrastusta GoSpaces-alustalla, siellä luot omia VR-maailmoja. Innostuessasi VR-harrastukseen, ei rajat tule heti vastaan.

ClassVR-ratkaisu on jo käytössä monissa kunnissa eri puolilla Suomea.

Työpajassa perehdytään järjestelmään ja sen toimintaan.

Toimintapisteiden haku on parhaillaan käynnissä - lähetä oma toimintapiste-ehdotuksesi Toimintapistehaku-sivulla >>